Kako izvajati AEQ vaje®

 

AEQ vaje® (tako kot učenje AEQ metode® na splošno) spodbudijo možgane in čutno-gibalni sistem ter mišice, da vplivajo na delovanje centralnega živčevja in posledično spremenijo delovanje našega živčno mišičnega sistema.Z izboljšanjem nadzora mišična napetost popusti, senzorno-motorna amnezija se zmanjša in izgine ter s tem spremeni vzroke za bolečino in bolečino samo.

 

 1. Osrednji cilj izvajanja somatskih gibov je, da se pričnemo zavedati dogajanja in občutij v svojem telesu. Namen raziskovanja lastnih gibov ni nič drugega kot izboljšati zavedanje, kako se počutimo v svojem telesu, kakšen občutek je, ko se premikamo, in kakšen občutek je ponovno prevzeti nadzor nad območji, ki so se zataknila v stanju senzorno motorne amnezije.
 2. Oblecite ohlapna, udobna oblačila, ki vas ne ovirajo pri gibanju.
 3. Poiščite si miren kotiček, kjer boste izvajali vaje, saj lahko vsak zunanji vpliv – naj gre za glasbo, mačko ali televizijo – zmoti vašo koncentracijo; v tem primeru je večopravilnost dejavnik neuspeha.
 4. Vaje je najbolje izvajati na preprogi ali blazini za jogo, saj telo potrebuje čvrsto podlago. Če ste slabotni oziroma težko vadite na tleh, lahko gibe izvajate na postelji, toda v tem primeru rezultati najverjetneje ne bodo tako dobri, kot če bi vadili na tleh.
 5. Gibi naj bodo počasni in nežni, izvajajte jih zavestno. Ne lotite se priporočenih vaj napadalno, kot da gre za nekaj, s čimer je potrebno čim prej opraviti, kar včasih sicer počnemo pri športu. Raziskovanje gibov naj bo prijetno, ne utrudljivo.
 6. Izvajanje vaj ne sme biti boleče! Če med določeno vajo občutite bolečino, četudi blažjo, gib preprosto izvedite tako, da mišico napnete le do meje udobja, nič bolj. Previdno raziščite, kje se začne občutek nelagodja, in nato sprostite do popolnega udobja. Boleče izvajanje gibov ni smiselno. Če vas med izvajanjem mišica boli in bolečina po nekaj dneh vadbe ne izgine, z vajo prenehajte. Gibi “na silo” lahko vodijo v poškodbe, poleg tega pa zamotijo naše možgane, tako da se ne moremo osredotočiti na zavestno izvajanje in občutenje gibov. Pri učenju AEQ vaj®, se boste pogosto srečevali z bolečinami, med vajami ali po njih. Bolečina vedno opozarja na nered pri gibanju, hkrati je ta nered razlog za bolečino pri somatskem gibu. Razlog za boleč gib je torej premajhna urejenost, nadzorovanost in slaba občutenost, na kar vse nas telo opozori. Večina bo na ta problem reagirala tako, da bo v gib vložila več truda, bolečino pa skušala prezreti. Ko to opazite, ponovno razmislite o namenu bolečine in vodite izvedbo vaje , da povečate urejenost giba, ki ga prilagodite trenutnem znanju. Tako zmanjšate informacijski vakum ter omogočite spremembo na bolje.
 7. Ne pozabite se po vsaki ponovitvi popolnoma sprostiti. V nasprotnem primeru bo mišično tkivo ostalo deloma napeto. Med izvajanjem se osredotočajte na trenutni gib; misli naj vam ne uhajajo k naslednji ponovitvi. S tem, ko za trenutek popolnoma sprostimo vse napetosti, možganom omogočimo, da zaznajo občutke v mišičnem tkivu in zabeležijo občutek sproščenosti.
 8. Pri majhnem odstotku ljudi se po štiriindvajsetih urah po prvem izvajanju pojavi blažja bolečina, ki pa po dnevu ali dveh izgine. Pojavi se zato, ker s vajami diferenciacije prebujamo mišice, ki so bile dolgo zakrčene. Mišica, ki je bila dolgo napeta ali celo v krču, je lahko po tem, ko jo sprostimo, nekaj časa boleča.
 9. Čutno-gibalna amnezija se pogosto kaže v obliki sunkovitih, tresočih gibov oziroma kot serija gibov, ki niso tako gladki, kot bi si želeli (podobno kot plošča, ki preskakuje). Ko začutite tresoč občutek ali ko se vam zdi, da določenega giba z lastno voljo ne morete povsem nadzorovati, izvajanje upočasnite. Začnite znova, težavno mišico ponovno rahlo napnite in zatem počasi sproščajte ter ponavljajte, dokler gib ne postane gladek. Vedno je najbolje izhajati iz tega, kar naši možgani že znajo – torej mišico dobro stisniti –, nato pa jo počasi in nežno “dregniti” v nov gibalni razpon.
 10. Pomembna je kakovost gibov. Izvajanje naj bo počasno in gladko.
 11. Uporabite svoje izkušnje: rezultati vsakega učenja, naj gre za šport, ples ali šah, so vedno boljši in dolgoročnejši, če smo vztrajni.
 12. Bodite potrpežljivi sami s seboj in ohranite pozitiven odnos; tudi Rima niso zgradili v enem samem dnevu. Včasih traja tudi več tednov, preden se spremembe, ki jih uvajamo z izvajanjem diferencialnih gibov, zapišejo v možgane. Vzemite si čas in počasi ter preudarno vključujte novo zavedanje v svoj miselni svet.
 13. Nekateri bi si pri sproščanju določenega sklepa ali mišice (denimo otrdelega kolka) radi pomagali s triki, da bi šlo hitreje. Toda zapomnite si: preden začnete z gibi, namenjenimi sproščanju npr. kolka, ne pozabite najprej izvesti nekaj osnovnih gibov za sproščanje hrbtnih in prsnih mišic ter mišic pasu. Šele nato se osredotočite na kolk. Odpravljanje napačne drže ali ponavljajočih težav v določenem delu telesa je najbolj učinkovito, če se posvetimo senzorno motorni amneziji po celem telesu. Podobno, kot pred izvajanjem skokov in obratov svoje telo ogreje balerina, je smiselno, da tudi vi začnete pri osnovah.
 14. Ne pozabite, da so vse AEQ vaje® mišljene kot nežno pretegovanje, katerega namen je predramiti možgansko skorjo in izboljšati zaznavo mišičnega gibanja ter nadzor nad njim. Strankam pogosto rečem, naj si pri izvajanju predstavljajo, da so se ravno zbudili; občutek naj bo zelo podoben tistemu, ko zjutraj zazehamo.

 

In kar je najbolj pomembno: Predstavljajte si, da vas pri izvajanju gibov opazuje nekdo, ki ne ve, kaj počnete. Zaželite si, da bi ta oseba pomislila: “Uau, tudi jaz bi rad to počel. Videti je res prijetno in zabavno.” Podobno je, ko opazujemo majhnega otroka pri igri: čeprav ne vemo, kaj se igra in kaj pri tem razmišlja, lahko vidimo, da uživa. To nam sporoča z govorico svojega telesa in s svojimi gibi. Če se boste somatskih gibov lotili na ta način, se ne boste mogli poškodovati in se preveč naprezati. Poskušajte gibe izvajati tako, da vam bo kar najbolj prijetno. S pomočjo AEQ vaj se boste bolje spoznali in – bolje, ko se poznate, bolj se cenite, bolj kot se cenite bolj se krepite.

 

Aleš Ernst, Učitelj AEQ metode® 5. stopnje

 

tel. : 00386(0)30322396 
mail: delavnica@aeq.si
YouTube Facebook