Delavnica AEQ klinične somatike

prilagojena težavam s kolki, koleni in stopali

 

 

Datum 22.3.2017 ob 9.00 uri

Lokacija: City joga center LJUBLJANA Ul. Jožeta Jame 12, Ljubljana-Šiška

Na delavnici so prosta še tri mesta (10.3.2017)

Trajanje: od 9.00 do predvidoma 17.00, odmor za kosilo med 13.00 in 14.30

Cena: 120 € na osebo

 

OPOZORILO: Število mest je omejeno (15), zato ne čakajte s prijavo.

 

Delavnica je namenjena uporabi principov AEQ klinične somatike pri tistih ki imajo ponavljajoče ali nerešljive težave z kolki, koleni in stopali. AEQ klinična somatika je zelo učinkovita ter hkrati preprosta metoda učenja in izboljševanja delovanja nevro-muskularnega sistema skozi zavestno urejanje gibanja.

 

Prijava na: delavnica@aeq.si

 

Na Delavnici se boste naučili:

•osnovno filozofijo AEQ klinične somatike™, pomen entropije, sintropije, urejenosti, in učinkovitosti.

•kaj je  senzorna atrofija, senzorno-motorična amnezija, kako se pojavlja v možganih in centralnem živčnem in muskulaturnem sistemu ter zakaj je tu vzrok večine kroničnih bolečin in gibalnih omejitev

•kako se ljudje refleksno odzivajo na stres znotraj treh somatskih telesnih refleksov (refleks zelene luči, refleks rdeče luči, refleks travme)

•razliko med raztezanjem in daljšanjem mišic in spoznavanje ″pendikulacije″, metodo, ki se uporablja za povrnitev senzornega in motoričnega nadzora nad mišicami

•kako ohraniti funkcijo urejenega učinkovitega in tekočega gibanja z AEQ somatskimi vajami

•uvodna razprava o pomenu učinkovite rotacije v trupu in pomen primernega mišičnega čutenja in nadzora v vašem življenju: pri hoji, stanju, sedenju in ležanju, delu in športu

•kako vaši podzavestni gibalni vzorci in refleksni odzivi na stres prispevajo k  bolečinam v sklepih nog, išiasu in izgubi učinkovitosti gibanja. •Sklope AEQ somatskih vaj, ki so namenjenje povrnitvi pravilne rotacije in povezanosti trupa, rok in nog in vam tako omogočijo odpravo vzrokov težav z sklepi nog.

 

Delavnica zajema izkustveno, didaktično in praktično organsko učenje. Izvajanje somatskih vaj za raziskovanje lastne sposobnosti nadzora zavestnih gibov.

 

Naučili se boste osnovnega sklopa enostavnih, varnih in zelo učinkovitih AEQ somatskih vaj, ki vam povrnejo zavestni nadzor nad mišicami, odpravijo kronične bolečine v mišicah in vam omogočijo neovirano gibanje pri najljubših in potrebnih aktivnostih do konca vašega življenja, ter potrebno znanje za upočasnitev entropije in drsenja v nered.

 

 AEQ klinična somatika™ je proces učenja, ki vrača izgubljeno kakovost in pomen  zavestnega nadzora nad mišicami in gibanjem. S tem vzpostavimo možnost izbire več poti do istega cilja.

 

Ta proces omogoči razumevanje vzrokov za nepravilnosti v telesu, ki koreninijo v čustvenih in fizičnih travmah. Ko so se te zgodile, se nam je zmanjšal zavestni nadzor nad mišicami, gibi pa so se avtomatizirali. Zato se niti ne zavedamo, da pravzaprav imamo možnost vplivati na izboljšanje gibanja in s tem odpraviti bolečine in omejitve. Vedno bolj smo robotizirani, iste probleme rešujemo na iste načine čeprav ne nujno najboljše. Kot za vsako učenje tudi za klinično somatiko potrebujemo čas in redno, radovedno učenje. Ker so vaje neboleče, se občutek in zavestni nadzor nad daljšanjem mišic  postopoma izboljšuje. Nov učinkovitejši način gibanja vodi do večjih telesnih zmogljivosti brez  poškodb in bolečin.

 

AEQ klinična somatika™ je odgovor na mnoga vprašanja, ki jih tradicionalne metode in pristopi ne morejo pojasniti in trajno izboljšati.

Uporaba somatske logike odločanja, bolj urejeno gibanje ter povečana sposobnost usmerjanja pozornosti, ki jo redno učenje AEQ klinične somatike™ prinese med drugim izboljša:

•zavedanje oblik in povezanosti okostja in telesa

•zmanjša in uravnoteži nepotreben mišični tonus

•zmanjša napor vsakodnevnega gibanja

•optimizira gibanje, ki je potrebno za izvedbo vsakdanjih opravil in dela in športa

•izboljša pozornost in občutljivost odklonov od običajnega gibanja

•izboljša ravnotežje in orientacijo v prostoru

•razširi raznolikost pristopa k odpravi problema ter povrne uporabo domišljije pri doseganju ciljev

•zmanjša utrujenost in poveča zmožnost za gibanje, delo in šport

•izboljša držo, dihanje ter regeneracijo po naporih

•izboljša zdravje, počutje in sposobnost za delovanje

•izboljša koordinacijo pri vseh gibih

•izboljša sposobnost učenja tako organskega kot klasičnega

•vodi do večjega samozavedanja

  

S seboj prinesite papir, pisalo in posodo za vodo ter primeren vzglavnik za udobno ležanje na boku. Oblecite udobna oblačila, v katerih se lahko neovirano gibljete, kajti poleg razprave in predavanja, boste tudi pet ur raziskovali in izvajali somatsko gibanje.

Za več informacij pišite na e-naslov: info@aeq.si

 

 

Vaš učitelj

 

Sem učitelj AEQ klinične somatike™ in vsakodnevno delam z različnimi strankami, ki se name obračajo zaradi različnih težav v zvezi z gibanjem in gibalnimi vzorci. Sem tudi avtor knjige ″Z lahkotnimi gibi iz kroničnih bolečin″. Učenje klinične somatike vam bo občutno spremenilo življenje, in to brez običajnih protibolečinskih zdravil; povzročilo bo veliko pozitivnih sprememb v vašem življenju. Naučili se boste, kako prekvalificirati vaše možgane, da premagajo senzorno-motorično amnezijo, prekinejo bolečino in spremenijo vaše gibalne omejitve.

 

Od klinične somatike do AEQ metode

Kako vaje klinične somatike učinkujejo na živčno-mišični sistem, sem se imel priložnost podučiti ob nekajletnem delu s strankami. Ob aktivnih terapijah s somatskimi vajami so se mnogim zgodile znatne spremembe in izboljšanje življenja, in vendarle so se dobrodejni učinki pri večini obdržali le nekaj mesecev. Sčasoma so se vrnili v prejšnje stanje in somatske vaje izvajali le občasno, ko je bolečina postala preveč moteča.

 

Ob proučevanju različnih področij fizike in človeškega gibanja sem čedalje bolje razumel, da se je življenje zadnjih nekaj desetletij izjemno pohitrilo in da je temu primerna manjša sposobnost zbranosti in prilagodljivost človeka, ki živi hitro življenje, kar omogoča tehnologija. Za tak način življenja potrebujemo veliko energije, a tudi naprave, ki delo opravljajo namesto nas ter nam tako prihranijo čas.

Medtem ko izrabo časa odmerjamo racionalno, pa tega ne delamo glede izrabe energije. Naše telo se je skozi evolucijo ter boj za obstanek razvijalo ob pomankanju in boju za energijo. Čas ni bil bistven, danes pa živimo, kot da bi se venomer vozili po avtocesti, kar nam omogoča prihranek časa, hkrati pa pomeni tudi večjo porabo goriva (energije) ter večjo obrabo. Obenem je prilagodljivost, to manipulacijsko polje, ko se zgodi nekaj nepredvidljivega, manjša. Ko je treba z avtoceste zaviti na makadamsko pot in voziti zlagoma, smo zmedeni in negotovi. Skorajda pod stresom, čeprav smo milijone let preživeli in se v neprilagojenem sovražnem okolju celo razvijali.

 

Ugotavljam, da nas hitrost ubija – dobesedno ali posredno -, nas dela napete, trde in toge. Nastaja bolečina, ki opozarja na neučinkovitost ter entropijo.

 

Dojel sem, da standardne somatske vaje premalo vplivajo na to, da bi stranka upočasnila svoje življenje, ji ne postavijo dovolj ovir, da bi morala razmišljati, kako se giba, kako nekaj počne ter kako bi morala vajo pravilneje izvesti.

 

Temeljni namen AEQ metode je, da si vzamemo čas in opazujemo, kaj počnemo ter iščemo boljšo rešitev. Boljša rešitev je tista, kjer z manj truda (energije) naredimo enako ali več kot prej. Povedano drugače: dvakrat premisli, enkrat naredi. Kot če bi z avtoceste zavili na poligon spretnostne vožnje.

 

Bolj kot vemo, kaj počnemo, bolj lahko povečamo občutek zavedanja, s katerim dobimo več nadzora. To omogoči več usklajenosti, kar vodi v večjo učinkovitost. Ta pa vedno dobro dene, saj omogoči povrnitev, ohranitev in izboljšanje lahkotnega gibanja, ki je pogoj za lepa, neboleča in samostojna zrela leta.

 

Aleš Ernst, Učitelj AEQ klinične somatike

 

tel. : 00386(0)30322396 
mail: delavnica@aeq.si
YouTube Facebook