Aktivna terapija AEQ metode®

 

Med terapijo ležite ter izvajate vodene, nežne, enostavne gibe in pandikulacijo (daljšanje mišice).

Namen terapije je zaustaviti vaše posebne vzorce kronične mišične napetosti. Najprej se jih boste zavedeli in jih ozavestili, nato pa vas bo izurjen terapevt naučil, kako prekvalificirati svoje možgane, da bodo sprostili boleče mišice in ponovno pravilno nastavili njihovo dolžino in funkcijo. Postali boste sposobnejši za samonadziranje, pravilno in samostojno prilagoditev drže, gibanje in odzive na stres. Na vsakem srečanju se osredotočimo na vaše specifične potrebe, zgodovino mišične bolečine in gibalne vzorce. Ker aktivna terapija vključuje telesno gibanje, so potrebna ohlapna, udobna oblačila (kavbojke, poslovna obleka in krila niso primerni).

 

Terapija se začne s pogovorom: terapevt pomaga stranki poiskati najmočnejše podzavestne vzorce. Obenem se dogovarjata o protokolu terapije, ki je odvisen od trenutnega stanja stranke. Terapevt ji pomaga – jo vodi s svojima rokama in kasneje nadzoruje pravilnost gibov. Gibi so počasni, s pomočjo dotika terapevta stranka vedno bolj občuti, kako pomanjkljivo se zaveda gibov in motorike telesa. Namreč razlika med gibom, ki ga človek izvede, in gibom, ki ga je hotel izvesti, je posledica vpliva čutno-gibalne amnezije na t. i. čutno gibalno povratno zanko. Občutek nepopolnega nadzora, ki ga stranka občuti kot cukanje, opozori zavestni del možganov, da usmeri več pozornosti v gib ter pridobi več senzornih informacij ter s tem poveča nadzor in tako gib izboljša. Terapevtov dotik olajša in vodi usmerjanje pozornosti na prava mesta, njegov glas pa omogoča pravilno izvedbo giba ter tako preusmeri čutno gibalni nadzor na pravo pot. Gibe povežemo v gibalni vzorec, ki replicira enega od treh refleksov. Stranka se uči občutiti, poustvariti in nato zapustiti refleks, ko ji ta ni potreben, nadzor nad lastnimi gibi se ji poveča, opušča nezavedne vzorce gibanja. Omogočamo ji, da sama izbere, ali je refleks v določenem trenutku potreben in primeren ali samo stara navada. Sama terapija da stranki bistveno močnejši občutek spremembe. S tem se zaveda, kako močen je vpliv uma na naše počutje in našo sposobnost spreminjanja na videz nespremenljivih navad. Tako lahko stranka dobro občuti in razume vzroke in posledice, zaradi katerih je v trenutnem stanju. Nauči se spreminjati okoliščine, v katerih se znajde, ter si s tem da možnost za drugačen rezultat in drugačno počutje, čeprav ima določeno težavo vrsto let. Če je vzrok za težavo nepravilna mišična napetost, jo lahko hitro spremenimo v pravilno.

 

Mišica sama nima spomina ter vztrajnosti, je popolni služabnik, poslušno izvaja ukaze, ki prihajajo iz možganov, niti ne razlikuje, ali so ukazi dobri ali ”slabi”. Med aktivno terapijo se stranka nauči dve ali tri AEQ vaje, ki poustvarjajo na novo osvojeno znanje ter nato z vsakodnevnem zavestnim ponavljanjem to znanje vtirajo bolj globoko v spomin možganov. S tem utrjujejo nove navade, stare pa potiskajo na obrobje. Vedno težje se vrnemo nazaj na stare navade, pa tudi takoj občutimo, če smo aktivirali star vzorec, kar nam daje zavestno možnost izbire: v njem ostati ali oditi.

 

Pri vsakem obisku boste spoznali in se naučili primerne AEQ vaje, ki jih nato izvajate doma. Vsakodnevna 30 do 40 minutna vadba in raziskovanje gibov bo okrepilo nova spoznanja, ki jih boste osvojili med aktivno terapijo. To je recept za odpravo kroničnih bolečin in za vzpostavitev stanja, ko se bolečina več ne vrne.

 

Najučinkovitejši pristop je pet do šest obiskov v treh mesecih. Prve tri terapije v razmaku sedem do deset dni ostale pa v razmaku dveh do treh tednov. Pri zelo močnih zakrčenostih povezanih z čustvenimi travmami je pa običajno potrebnih 8-10 obiskov v šestih do osmih mesecih. Pri odpravi skolioze pa je potrebno 10 - 15 obiskov v obdobju dveh let.

 

Aktivne terapije se izvajajo od ponedeljka do petka ob 11.00, 15.00 in 17.00 v centru AEQ metode®, Ulica bratov Gerjevič 1a Brežice.

 

Prva klasična terapija (90 minut, 90 EUR) vključuje:

  • podrobno oceno vaše drže in hoje,
  • obrazložitev in označitev napačnih vzorcev gibanja, pogovor o vzrokih in posledicah gibov ter drže,
  • terapevtsko delo za odpravo nepravilnih in vzpostavitev pravilnih vzorcev gibanja,
  • učenje AEQ vaj, ki so namenjene krepitvi doseženega pri aktivnem delu. Vsak obisk je zasnovano tako, da bo nadgradil prejšnjega.

 

Vsak naslednji obisk (90 minut, 90 EUR) vključuje:

  • celotno aktivno terapijo,
  • pregled prejšnjih AEQ vaj in učenje novih.

 

Zaradi velikega zanimanja je trenutna čakalna doba za pričetek cikla aktivnih terapij (5-6 terapij v treh mesecih) 8 mesecev.

 

Aktivna terapija AEQ klinične somatike Aktivna terapija AEQ klinične somatike 1

 

tel. : 00386(0)30322396 
mail: delavnica@aeq.si
YouTube Facebook