Poznati samega sebe

Pregovor “Kar ne veš, ne boli” je napačen ravno toliko, kolikor je razširjen. Nepoznavanje procesov znotraj naših teles nas lahko uniči in nas dejansko tudi redno uničuje. Mnogo primernejši je rek “Poznaj samega sebe”, vklesan na steno svetišča v Delhiju.

 

Naša pozornost večinoma velja zunanjemu svetu. Nenehni pritiski in izzivi v družbenem in fizičnem okolju nas tako zamotijo, da pozabimo nase, medtem pa se napetosti in neravnovesja znotraj nas počasi in neopazno stopnjujejo. Pogosto me kakšna stranka z boleče izkrivljenim telesom pogleda in vpraša: “Kako se mi je to lahko zgodilo?” Seveda je težava, ki se je je ta mož navsezadnje pričel boleče zavedati, počasi, tik pod robom njegove zavesti nastajala že vseskozi. Če bi med postopnim stopnjevanjem težave mož svojo pozornost na neki točki usmeril vase, bi nemara opazil, kaj se dogaja. Toda odrasli redko uporabljajo svoje sposobnosti samozaznave.

 

Človekova usmeritev pozornosti navznoter je učinkovito gonilo sprememb. Pri osredotočanju ne gre le za psihološko dejanje pasivnega zaznavanja, temveč gre za aktivno telesno dejanje. Če stremimo v drevo, to na drevo ne vpliva; toda ko se zazremo vase, gre za povsem drugačno dejanje, ki vsekakor vpliva na nas.

 

Ko svojo pozornost usmerimo navznoter, se zgodi nekaj izrednega. Če se za trenutek ustavimo in svoje zavedanje osredotočimo na levo uho, to zažari. Še trenutek prej pogreznjeno v nejasnost in praznino, uho zdaj občutimo močneje in jasneje ter izstopi kot vodilni element celotnega telesa, ki ostaja v ozadju.

 

Osredotočanje na določen del telesa je zelo posebna vrsta senzorično-motoričnega dejanja, saj celoten senzorično-motorični aparat mobilizira v eno smer, pri čemer mu istočasno onemogoči, da bi se hkrati usmeril kamorkoli drugam. Gre torej za dejanje, pri katerem sodeluje celoten naš senzorično-motorni sistem in torej celotno telo. Podobno, kot lahko v nekem trenutku gledamo le v eno smer, lahko tudi svojo pozornost usmerimo le na eno stvar hkrati. Osredotočimo se lahko na nekaj izjemno kompleksnega ali na nekaj popolnoma enostavnega, a vedno le na eno samo zadevo.

 

Usmerjeno zavedanje dobi mobilizacijsko moč ravno zahvaljujoč izrecni osredotočenosti na eno samo stvar in ignoriranju vsega ostalega.

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stopnje

 

tel. : 00386(0)30322396 
mail: delavnica@aeq.si
YouTube Facebook