menu

Mnenja udeležencev o delavnici AEQ metode®

 

Izkušnja udeleženke delavnice osnov AEQ metode® 26.9.2017

Stara sem 70. let. Pred skoraj 20. leti sem si močno poškodovala desno nogo. Posledica napačnega obremenjevanja noge je bila obraba obeh kolkov. Po operaciji je ostala ena noga krajša, ostale pa so tudi bolečine v neoperiranem kolku. Težko sem se gibala, moja hoja je bila toga, trda, zakrčena, šepava, kadar sem se sklonila sem se težko dvignila, skratka bila sem kar precej gibalno ovirana. Nekaj težav sem pripisala starosti, vendar sem sklenila, da moram nujno poiskati rešitev in naletela AEQ somatske vaje oz. g. Aleša. Ker bi bilo potrebno na osebno obravnavo čakati več kot 100 dni, sem se odločila za obisk delavnice.

Moram priznati, da na delavnici nisem razumela pomena vaj, čeprav sem prej prebrala knjigo g. Aleša Lahkotno iz bolečin. Sem pa po štirih urah učenja AEQ vaj ob odmoru za kosilo uspela v 2. nadstropje priti brez šepanja. To me je navdušilo. Doma sem ponovno vzela v roke knjigo in po nasvetu g. Aleša posnela vse vaje naučene na delavnici z branjem na telefon in si jih vsako jutro predvajam oz. vadim ob njih. Bolečine so počasi plahnele, moje telo je postalo ponovno gibalno sposobno.

Sedaj lahko rečem, da starost oz. leta niso ovira. Gibljem se skoraj tako lahkotno kot pred 20. leti in upam, da bo z vajami AEQ tako tudi ostalo. Občutim, da so mi AEQ vaje zelo pomagale, da pa me čaka še kar nekaj dela na sebi.

Življenje brez bolečin je postalo manj stresno, mnogo kakovostnejše, energijo, ki sem jo prej posvečala odpravi bolečin pa porabim za pomembnejše stvari.

Vesela sem, da sem srečala g. Aleša. Vesela sem, da imamo v mali Sloveniji strokovnjaka, ki je izboljšal in nadgradil vaje klinične somatike, strokovnjaka, ki lahko s svojo metodo na enostaven in lahek način odpravi bolečine, učitelja, ki svoje znanje nesebično prenaša na nove generacije. Hvala g. Aleš. 

Katja Štimac, Ljubljana

 

__

 

 

Doživetje delavnice o povezavi čustev in pozornosti Ljubljana 23.12.2018

Pozdravljeni,

zaradi tehničnih težav se oglašam zadnja....moram vam povedati, da je AEQ delavnica o čustvih presegla vsa moja pričakovanja. Izvedela in začutila sem ogromno novih stvari, razsvetlila kar nekaj povezav in več razmišljanj, ki sem jih pred delavnico premlevala je bilo potrjenih skozi vašo razlago na delavnici - skratka, zelo sem vesela, da sem lahko bila del skupine, ki je prejemala znanje in izkušnje od takšnega učitelja /mojstra/, kot ste Vi.

V naslednjih mesecih imam resen namen upoštevati vaš nasvet in postopoma poglabljati slišano in prebrano. Zelo me tudi zanima nadaljne delo v tej smeri in želela bi se v prihodnosti udeležiti izobraževanja AEQ metode. 

Hvala za enkratno delavnico, za vso prejeto gradivo in hvala, ker širite znanje in informacije....upam, da se kmalu spet srečamo.

Prisrčen pozdrav in lepe praznike, pa seveda uspešen odriv v 2018! 

Sonja Gerkman, Ljubljana

 

__

 

Dober večer gospod Aleš,
Na kratko bi vam želela opisati svojo izkušnjo na vaši delavnici v soboto, 4.3.2017.
Glede na moj radoveden značaja najprej ocenim ljudi, prostor in vse kar je povezano z okoljem v katerem se znajdem... Poiščem pristnost povedanega pri tistem, ki podaja neko znanje. Moj um je sprejel vašo podajanje informacij kot pristno. Torej sem prisluhnila in poskušala slediti navodilom za izpeljavo določene vaje. Dejstvo, ki ga nisem vedela je bilo, da je najprej mišica tista ki sprejme informacijo, šele potem se odzove čustvo. Menim, da je to zelo pomembna informacija za tiste, ki se ukvarjajo pretežno samo s čustvenim delom sebe, da bi to razumeli.
Pri prvi polovici prve vaje sem spoznala, da moji možgani niso usklajeni z mojim telesom. Razumela sem vaša navodila, moje telo pa se ni odzivalo, kot je želel moj um. V nekem trenutku je moj um prevzel nadzor nad mojim telesom (postala sem "gospodar" mojega telesa), in sem vaje izvajala z lahkotnostjo in brez napora. Popolnoma novo spoznanje! Sedaj tudi bolje razumem zakaj sem imela pogosto odpor do večine športnih dejavnosti.
Najbolj pomembna izkušnja, zraven tiste prve o povezavi mišic in čustev, je bilo ravno spoznanje, da je moj um gospodar mojega telesa in ne obratno. Pri zadnji vaji sem tako v popolnosti začutila ta nadzor, lahkotnost svojega telesa in čutila, da bi lahko izvajala vaje še veliko dlje kot do 18-ih.  :)
Novo pridobljeno izkušnjo in nadaljnje delo v tej smeri vidim kot priložnost za še boljše obvladovanje lastnih življenjskih situacij, večjo osebno stabilnost in prevzemanje popolne odgovornosti na vseh področjih mojega življenja.

Hvala vam za to izjemno izkušnjo.

Andreja Rižnar

 

__

 

Delavnice klinične somatike sem se udeležila že dvakrat. Celosten pogled na človeka, ki ga obravnava klinična somatika, me izjemno navdušuje. Aleš je izvrsten učitelj, ki skozi vaje in strokovno razlago uči metodo na enostaven, a prodoren način. S primeri iz vsakodnevnega življenja nam razumljivo približa pomen izvedbe vaj. Igrivo prepleta teorijo in prakso ter zajame vse nivoje človeka. Jasno prikaže prepletanje različnih nivojev s primeri iz vsakdana in vpliv le teh v naše življenje in odpravo s klinično somatiko. Vaje izvajam in navdušena sem nad enostavnostjo somatskih vaj. Delujejo zelo globoko in učinkovito. In tako se mi z redno izvedbo vaj odpravljajo mišične napetosti, povečuje se mi nivo energije in življenje tako postaja lahkotnejše ter radostno. Klinična somatika me postavlja v sedanjost in me uči biti v trenutku, kar je bistvo življenja. Aleš, hvala ti.

 

__

 

Pozdravljeni.  Hvala najprej za krasno izvedeno delavnico, razlaga je bila nazorna, zdravo razumska in predvsem takšna, ki pritegne.  Imam precejšne težave s križem, operiranim kolenom in rameni, po poklicu sem maserka in ogromno delam. Vaša delavnica je prišla kot naročena. Upam, resnično upam, da bom vztrajna, to pomeni da bom gibe ponotranjila in jih vzela za svoje. Le tako se lahko nadejam izboljšanja. Bodite dobro in upam, da bo vaših delavnic čim več!

Katja, Maribor

 

__

 

Delavnica v Dvorski vasi je bila – ODLIČNA!

Popolnoma drugače je somatske gibe izvajati doma, sam s seboj, ali pa ob Aleševih skrbnih navodilih ter pod skrbnim očesom njegovih pomočnikov. To je priložnost, da misli usmeriš le v gib, ne razmišljaš o tem, kaj piše v knjigi, kaj je potrebno storiti, samo poslušaš glas… in svoje telo. Napredek pri izvajanju somatskih vaj je ob novih spoznanjih, ki jih na vodenih delavnicah pridobimo v skoncentrirani obliki, opazen. Izjemen doprinos imajo tudi individualne aktivne terapije. S tem vsakodnevno “igranje” z lastnim umom in telesom postaja vse prijetnejše in lahkotnejše. Občutki napetosti v telesu se, ob počasi, a vztrajno spreminjajočih se vzorcih vsakodnevno izvedenih gibov, manjšajo, s tem pa se blaži tudi bolečina. Posledično se v človeški glavi pojavljajo veliko bolj optimitične misli, krepi se samopodoba, občutek, da ni pomoči in da si za “staro šaro” kljub neševilnim letom, izginja…

Spoznavanje in redno izvajanje somatskih gibov daje človeku največji motiv in gon, da se uči, pridobiva nova znanja in s tem moč, da sam svojemu telesu daje to, kar potrebuje, po čemer kliče, kar ga pomlajuje in osvobaja.

Teja Logar, zvesta in predana učenka

 

__

 

Lepo pozdravljeni g. Aleš!

Moja prva neverjetna izkušnja je bila že na delavnici, ko smo izvajali lok. Tega ne maram, ker me vedno pri povečanju lordoze oz ekstenzijskih gibih boli na določeni točki. Ob vašem navodilu sprostite trebušne mišice, opazujte kako se vaša medenica kotali, pa je bila moja medenica nagnjena na eno stran, kotalila se je postrani in ob koncu giba se je pojavila bolečina. Pa sem poskušala najprej sprostit trebušno mišico, opazila sem, da se medenica lepše kotali in zanimivo končne bolečine ni bilo več in celo stopala sem lahko dvignila od podlage. Tudi ob pritisku ledvenega dela ob podlago sem lahko zaznala blagodejno sprostitev mišic, v kateri sem uživala. Res odličen občutek. Že na koncu delavnice sem pri stoji opazila, da je moje dihanje povsem drugačno-da se diafragma širi tudi bočno in celo zadaj. Tudi drža je bila drugačna, kot da je prsni koš lepše postavljen na medenico.  Ob hoji pa sem prav uživala, saj sem ob delu na podlagi ugotovila kako trd in nepremičen je moj prsni koš. Ko sem poskušala telesu dopustiti naučeno tudi v hoji je bi res blagodejen -odrešujoč, graciozen občutek. Zatem je sledil natrpan teden in moja pozornost je bila le občasna: kako sem pri sedenju, hoji, hoji po stopnicah. Pojavljati pa se je začela bolečina v lateralnem delu desnega kolena in goleni. Težko sem počepnila. To bolečino poznam še iz časa padca z višine pred 3 leti.

Pa sem se spomnila na krajšanje in daljšanje mišic iz vaših vaj. Sedela sem in poskušala na najlažji način premakniti petnico v everzijo in inverzijo ob upoštevanju krajšanja in daljšanja mišic. Najprej na boljši in zatem še na boleči strani,kjer sem opazila močno napete mišice in gib ni bil mogoč. Z počasnim ponavljanjem mi je uspelo pa tudi bolečina je v dnevu popustila.

Sedaj odhajam na dopust in z menoj gre ves poslan material. Hvala za tako izčrpna in natančna navodila. Hvala tudi za odlično delavnico, ki mi je dala veliko. Prav to potrebujem, saj vsaka beseda ima svoje mesto in pomen. Ostalo je predvsem spoznanje o neredu, vedeti in znati. Še vedno je veliko nereda, uživam pa v drobcih, ko vidim, da se ustvarja tudi red oz. občutek lepšega, prijetnejšega gibanja.  Po vaši delavnici pa imam sedaj pogosto en velik nered v glavi . Kontrolirana nestabilnost mi dela še velike preglavice. Sedaj želim narediti velik korak iz kontrolirane stabilnosti v nestabilnost ki se jo učim pri sebi, ker sedaj vem, da je to smiselno. Vsekakor se bom še udeležila vaših delavnic. Vse dobro vam želim

Marjetka, Sežana

 

__

 

Opaženo v dobrih dveh tednih po celodnevni delavnici v Ljubljani:

Pozdravljen Ales,  Hvala za email in skrb pri našem napredku. Namenoma sem še počakal z odgovorom, saj sem imel po delavnici zelo dober in sproščen občutek v hrbtu potem pa kak dan sredi tedna spet zategnjeno v ledvenem delu. Ampak po rednem izvajanju vaj sem uspel sedaj skoraj povsem izboljšati občutek v hrbtu. Pozna se napredek tudi pri hoji v hrib, saj pazim na izvajanje hoje iz telesa in tako nisem imel nobenih težav z bolečinami kot po navadi. Tudi palice sem pustil doma in sem raje usmeril pozornost v občutek pri hoji in ravnotežje. Moram reči, da sem se počutil super, ko sem opazil ta napredek. Tudi pri kajtanju nimam bolečin, le po daljši vožnji v avtu še čutim zategnjenost v ledvenem delu, vendar manj kot je bilo včasih. Z veseljem bom nadaljeval z vajami, saj želim svoje težave povsem odpraviti in tudi napredovati (pri razmišljanju in v življenju na sploh). Hvala za vaš trud in predano znanje! V prihodnje pa imam željo, da bi povsem sprostil še zadnje lože in meča, ampak kot si že omenil naj bi to prišlo s časom, če bom izvajal vaje za hrbet…

Lep pozdrav in veliko uspeha, Jaka, Kranj

 

__

 

Vtis iz delavnice 14.5.  

Po individualnih terapijah se mi je zdelo da mi že kar gre, da obvladam vaje, ki sem jih redno izvajala doma, a vseeno, ker sem bila že prej prijavljena na delavnico sem se je udeležila in… waw, Aleš že spet preseneti, ponovno sem začela iskati nove povezave, ravnovesja v svojem telesu, izboljšala vaje ki sem jih že nekaj mesecev delala, … Skratka, vesela sem, da sem obiskala delavnico in ugotovila, da tovrstnega znanja ne more biti nikoli dovolj.  Hvala Aleš za vse podano izčrpno znanje, ki človeku spreminja način življena.

Lidija, Metlika

 

__

 

Po delavnici v soboto:

Zdravo Aleš. Napisala bom svoje misli iz delavnice in po njej: na delavnico sem prišla iz radovednosti, brez pričakovanj, morda sem želela spoznati, o čem mi pripoveduje prijateljica, o gibanju. Na sami delavnici mi je bilo na splošno prijetno, nastala pa je zmeda v moji glavi, ko sem ozaveščala svoje mišice in jim dajala navodila pa še (hudiča) dihat sem mogla zraven. Skratka, po delavnici mi je bilo fino, ampak sploh mi ni bilo jasno, kaj sem pridobila. In sem šla v trgovino, pa nikakor nisem mogla nehat razmišljat o mišicah, kako dvignem noge, kako se usedem nazaj v avto. Ok. Zvečer, ko sem šla na balkon z možem na cigareto, pa sem stala na obeh nogah. Enostavno sem se začela zavedat, da že dolgo, če sploh kdaj (najbrž kot otrok), stojim na obeh nogah. Počutila sem se razbremenjeno.

V nedeljo pa je bilo takole: kar naprej sem razmišljala, kako se premikam, katere mišice uporabljam,…. Kar nisem mogla izklopiti. Pa začela sem se guncat iz ene noge na drugo in obratno. Popoldan je prišla na obisk prijateljica. Pa sva se odločili, da greva malo pomigat. Vodila me je (kaj obremenit, kaj sprostit), sicer nisem razmišljala o dihanju, in naenkrat pri enem gibu sem rekla: oooo, kak je fajn, jaz ne grem več nazaj, pa solzice so se mi ulile. Super.  Zvečer sem se pogovarjala z možem in mu skušala ubesedit moja doživljanja in misli. Na koncu sem na papir zapisala tole misel: “Zdi se mi, da sem telo postavila v totalno ravnovesje, totalen užitek. Ne grem več nazaj.”

Itak da mi sedaj šibajo misli in se mi zdi, da vem, zakaj sem prišla k vam: Da čuvam sebe. Spoznala sem, da nosim bremena (namesto) drugih, in ne vem, kako dolgo jih bom še lahko nosila, saj kot se poznam, morda čez 10 let bodo bremena pretežka, in bom začela reševati sebe in najbrž iskati rešitev ko bo že prepozno in na napačnih mestih.

Pa še nekaj, ker ne vem, kako in kaj in zakaj je ta misel: prvič s življenju sem začutila, da bi bila zadovoljna s sabo, če bi lahko skozi učenje v prihodnosti, znanje iz gibanja dala naprej. Že dolgo se mi zdi, da je moje poslanstvo na svetu nekaj več, kot pa zadovoljstvo strank v službi, zadovoljen mož z ženo,….pa nisem vedela, ali se morda vključim kot prostovoljka npr. v S.O.S. telefon,…

Ekola, mogoče malo zmedeno, ampak takole imam v glavi vendar z nasmehom na obrazu.

Hvala ti in se vidimo. Lepo bodi.

 

__

 

Klinična somatika je informacija, ki vodi do osvobojenega gibanja. Gibanje zažari in hoja postane lahkotna. Ni mogoče, da te pusti ravnodušnega.

Somatske vaje so igra agonistov in antagonistov, igra mišic dela in mišic užitka. Prelivanje telesa, igra s težiščem in gibanje (iz) sredice. Klinično somatiko čutim v hoji, prikličem jo lahko v vsak gib, vključujem jo v jutranje prebujanje in v večerno vadbo, kakor tudi v čisto »preprosto« ležanje v različnih položajih. In je čudovito.

Če so to dejstva o vplivu somatskih vaj, veljajo za aktivno terapijo potencirani občutki vsega naštetega. Spremembe so neizbežne in izjemno dobrodošle.

Nataša Beršnak, Fizioterapija Beršnak, Sevnica

 

__

 

Pozdravljeni!

Hvala za poslane napotke. Delavnica mi je dala veliko več kot sem pričakovala. Predvsem uvid v to, kako se ne-občutenje v življenju (iz različnih razlogov) dejansko manifestira tudi v obliki bolečine hrbta. Ja, zavedanje prisotnosti v vsakem trenutku in v sleherni naši dejavnosti…

Hvala, Aleš, za odlično predavanje in demonstracijo. Minila je čisto prehitro.) Vsekakor se vam preko meila še oglasim, saj se bodo vprašanja še zagotovo porodila? Na delavnici sem začutila, da bo klinična somatika postala del mojega življenja 🙂

Vse dobro in upam, da se še kdaj srečamo,

Karmen Brumen, Kranj

 

__

 

Pozdravljeni!

Prvo bi se vam rad zahvalil za noro dobro delavnico.

Nad KS sem se navdušil že ko sem prišel v stik s knjigo Somatics – Thomas Hanna. Po prebranem in po izvedbi nekaj vaj opisanih v tej knjigi sem vedel, da se s tem odpira povsem »nova« dimenzija obravnave človeškega telesa.

Po brskanju po internetu sem odkril precej takšnih in drugačnih strani in tudi vaj na youtube in k sreči tudi vašo internetno stran.

Zelo vesel sem bil izdaje vaše knjige, ki res izvrstna – za delavnico sem pa že povedal 🙂

Lahko rečem, da se že isti dan popravil držo, moji boki so se pomaknili naprej, rame pa so se izravnale in pomaknile nazaj. Po dolgem času sem udobno zaspal na hrbtu!

Nadaljeval bom z izvajanjem vaj in odkrivanjem »samega sebe« in se že veselim naslednje delavnice…

Hvala. Lep dan

Samo Šinik

 

__

 

Prebrati knjigo Lahkotno iz kroničnih bolečin pomeni: samo še to preberem, pa bodo bolečine le še preteklost (jaz jih sicer nimam, zato pa se prijateljica prepogosto zbuja zaradi njih). To ni knjiga, ki jo prebereš, to je knjiga, ki jo študiraš, z njo nabiraš novo znanje. Narediš prvo vajo, začutiš … pač nekaj … in se ti zdi fino. Pa izbereš še kakšno vajo in čutiš nekaj več. AMPAK!  Potem pa greš na delavnico. In začutiš svoje telo, čeprav so premiki minimalni. In nabiraš nova znanja – v množini. Drobce v premikanju telesa povežeš z vsem, kar novega zmelješ v svojem miselnem svetu. Ker iz njega pač izhaja vse. Prideš domov, spiš kot angelček, ker končno znaš sprostiti celo telo, zjutraj pa se zbudiš s tistim najboljšim ‘musklfibrom’ (od česa že?) – aja, od gibov, ki jih ponuja klinična somatika, od odličnega terapevta. Knjiga dobi nove dimenzije. Kaj knjiga, življenje! Hvala, za super knjigo in super delavnico. In za nove vaje, ki so že naslednji dan postale stalnica.

Mojca Poljanšek, Ptuj

 

__

 

Pozdravljeni.  Hvala najprej za krasno izvedeno delavnico, razlaga je bila nazorna, zdravo razumska in predvsem takšna, ki pritegne.  Imam precejšne težave s križem, operiranim kolenom in rameni, po poklicu sem maserka in ogromno delam. Vaša delavnica je prišla kot naročena. Upam, resnično upam, da bom vztrajna, to pomeni da bom gibe ponotranjila in jih vzela za svoje. Le tako se lahko nadejam izboljšanja. Bodite dobro in upam, da bo vaših delavnic čim več!

Katja, Maribor

 

__

 

Aleševa delavnica mi je prišla zelo prav, saj je med izvajanjem vaj opozarjal na pomembne detajle – tako se hitro naučiš pravilnih gibov. Blizu mi je Alešev odnos do življenja, zato tudi do telesa, zdravja, do športa … Verjamem, da se veliko doseže z lahkotnostjo in brez nasilja, a vztrajno. Postati zopet kot radoveden otrok ali spontana živalca, ki se preteguje, kadarkoli zazna potrebo po tem. Hvala!  Lep pozdrav!

Andrejka, Kranj

 

Oktobra lani sem se prvič srečala z vajami klinične somatike na delavnici v Nabrežini.  Najbolj izrazite obremenitve sem v tistem času občutila v prebavi in v nekakšni okorelosti v hoji.  Vse to so seveda spremljale razne bolj ali manj izrazite bolečine, predvsem v kolkih, kolenih, stopalih pa tudi v ramenih in med lopaticama. Tudi splošne mišične bolečine so me večkrat spremljale posebno po fizičnem delu ali vadbi.  Pri prebavi pa sem imela že dolga leta težave: od želodca navzdol, do konca…z raznimi bolj ali manj izrazitimi, ponavljajočimi se simptomi.  Vaje sem začela izvajati postopoma. Kar nekaj časa je minilo, da sem uspela zadržati pozornost na gibu.  Kmalu sem občutila več prožnosti pri hoji, premiki v prebavilih pa so med vajami postali stalnica.  Tako sem se postopoma lotila še drugih vaj, ki sem jih dobila po e-pošti.  V poletnem času se mi je večkrat zgodilo, da nisem mogla spati,zaradi motenj v trebuhu. Pa sem kar ponoči opravila vaje in potem…mirno zaspala.  Sedaj, ko sem se po enem letu spet udeležila delavnice, sem osvežila in še poglobila ves pristop.  Seveda sedaj dojemam drugače kot lani: občutim povečano mero pozornosti, zavedanja telesa in dogajanja v njem.  Veliko bolje se tudi zavedam , kako se ob določenem dogodku telo odzove in lahko ustrezno ukrepam.  Moje gibanje je po enem letu bolj lahkotno, imam mnogo več moči in občutka pri delu in obremenitvi telesa.  Tako ne tratim energije in jo koristno usmerjam.  Bolečine v telesu so izginile. Ko se občasno pojavijo, se z njimi ukvarjam na drugačen način.  Hoja mi je v veselje, delo doma in na vrtu prav tako, ker me ne utruja in vem kdaj je tega dovolj.  Opazila sem, da v zadnjem času pozabljam doma pohodne palice in v resnici jih ne pogrešam.  Prebava se mi je zelo izboljšala, tako da motnje, če se pojavijo tudi zelo hitro izginejo.  Zavedam pa se, da se moram s svojim telesom in občutki dalje vztrajno in zavestno ukvarjati.  Hvala in lep pozdrav,

Mileva, Nabrežina

 

__

 

Delavnica klinične somatike je bila zelo koristna zame! Zdi se mi pomembno, da znamo v tem tempu Življenja, tudi pravilno sprostiti svoje telo in dušo. In da se tega tudi zavedamo, ter skušamo tak način razmišljanja pravilno vstaviti v naše življenje! Zato menim, da se je potrebno večkrat udeležiti takšnih delavnic, ker nas to spodbudi za primerno uporabo ter vodi skozi pravilno izvedbo somatskih vaj!

Ines, Velenje.

 

__

 

Vtis iz delavnice  Na delavnico somatskih vaj sem šla po tem, ko sem bila že na več individualnih terapijah in so mi bile somatske vaje že poznane. Pred začetkom delavnice »sem si mislila« nekaj ur sproščanja, ja bilo je veliko tega. Nisem si znala predstavljati kako bo to iz gledalo . Zelo dobro in jasno si razlagal, skozi besede sem se vživela v gibanje,. Govoril si z zelo prijetnim tonom glasu. Ker vaje poznam je bila to moja nadgradnja, saj sem skozi tvoje besede še bolj spoznala sebe in si dodala nekaj novega pri gibih, na kaj bom še bolj pozorna pri izvajanju somatskih vaj in za kaj je določeno gibanje potrebno in pomembno. Tvoje bogato znanje ti daje sposobnost da skozi besede lahko vodiš skupino ljudi v gibanju, ne da bi potreboval skoraj karkoli demonstrirati.  Občutki in lahkotnost po delavnici so bili neverjetni. Delovanje somatskih vaj zelo dobro vpliva na moje vsakdanje življenje. Vedno po kolesarjenju naredim kombinacijo vaj za noge in nikoli nimam težav z bolečimi in otrdelimi mišicami. Ugotovila sem, da je pomembno prepletanja fizične in psihične ravni. Spremembo, ki si jo želimo, lahko naredimo le mi sami, nihče je ne more narediti namesto nas.

Mojca Ljubi, Novo mesto

 

__

 

Mnenje:  Delavnice klinične somatike sem se udeležila že dvakrat. Celosten pogled na človeka, ki ga obravnava klinična somatika, me izjemno navdušuje. Aleš je izvrsten učitelj, ki skozi vaje in strokovno razlago uči metodo na enostaven, a prodoren način. S primeri iz vsakodnevnega življenja nam Aleš razumljivo približa pomen izvedbe vaj. Igrivo prepleta teorijo in prakso ter zajame vse nivoje človeka. Jasno prikaže prepletanje različnih nivojev s primeri iz vsakdana in vpliv le teh v naše življenje in odpravo s klinično somatiko. Vaje izvajam in navdušena sem nad enostavnostjo somatskih vaj. Delujejo zelo globoko in učinkovito. In tako se mi z redno izvedbo vaj odpravljajo mišične napetosti, povečuje se mi nivo energije in življenje tako postaja lahkotnejše ter radostno. Klinična somatika me postavlja v sedanjost in me uči biti v trenutku, kar je bistvo življenja. Aleš, hvala ti.

Mateja Šajna, prof.SV, instruktor različnih gibalnih metod

 

__

 

Mnenje:  Delavnice klinične somatike sem se udeležila na pobudo sestre, ki bo v kratkem začela tudi z individualnimi terapijami. Sama zdravstvenih težav, katerih posledice bi bile bolečine v sklepih in mišicah, nimam, se pa zavedam zatrdelosti oziroma napetosti svojih mišic. Delavnica mi je vsekakor odprla oči. Čeprav zaenkrat prikazanih vaj, katerih določeni učinki so bili vidni že na mestu samem (lažje dihanje), ne izvajam, pa sem sedaj veliko bolj pozorna na svoje gibanje, držo in uporabo posameznih mišic. Naj še dodam, da je bila že sama predstavitev klinične somatike (teorija) zelo zanimiva.

Klavdija, Maribor

 

__

 

K terapevtu Alešu Ernestu sem prišla zaradi bolečin v zgornjem delu hrbtenice, bolečin v vrstni hrbtenici ter zaradi hudih glavobolov. Bolečine sem imela že dve leti in pol, bili pa so posledica okvare vratne hrbtenice. Že po prvem obisku pri Alešu se mi je stanje izboljšalo. Zmanjšale so se bolečine v glavi in hrbtenici.  Do sedaj sem imela štiri terapije, ki vključuje tudi dnevne somatske vaje.  Po tretjem obisku se je moje zdravstveno stanje izboljšalo v veliki meri. Ostale so občasne bolečine v vratni hrbtenici in občasni glavoboli.  S obiski bom nadaljevala, ker mi učenje klinične somatike zelo pomaga. lp

Barbara.

 

__

 

Mnenje:  po delavnici sem se počutila ozemljeno, prizemljeno. Ozavestila sem svoje celotno telo in njegovo sestavo, kar mi je in mi bo pomaglo pri razumevanju nastanka težav in dalo boljši vpogled v reševanje bolečin in napak v drži, gibanju. Vidim mnogo vzporednic z vadbo joge, vendar bom odslej pri vadbi bolj pozorna na “najmanjši vložek za želeni učinek oz. gib”. Hvala še enkrat.

Teja

 

__

 

Mnenje:  Spoštovani, že pred prihodom na delavnico sem prebrala večino pojasnil o somatiki na vaši spletni strani. Ker poučujem športno vzgojo na gimnaziji, in ker imam dve hčeri, ki sta športno aktivni in večkrat potarnata zaradi bolečin v hrbtu, kolenih, preponah, itd., me je filozofija somatike zelo prepričala. Na delavnici sem zelo uživala, 4 ure so minile kot bi mignil, saj ste me s svojim vodenjem peljali skozi vaje zelo nazorno, tako da mislim, da sem vsaj približno razumela, kaj moram s svojim umom in telesom narediti, da bo učinek – sprostitev prava. Ob koncu delavnice sem čutila, kako je moje telo bolj prožno, tako da sem prav vesela, da so me vaje prepričale in potrdile teorijo somatike, ki ste jo predstavili na vaši spletni strani. Želim si, da bi mi uspelo predstaviti pomen vaj tudi mojima hčerkama, ne le teoretično ampak tudi praktično, kar pomeni, da bi se naučili sprostiti svoje telo po treningih. Mene in mojega partnerja so vaje nedvomno prepričale in si vzameva čas zjutraj in zvečer, da se posvetiva svojemu telesu. Hčerkama sem nekaj vaj predstavila, upam, da bosta verjeli vanje.  Hvala za čudovito izkušnjo na delavnici in hvala, da ste si po delavnici vzeli nekaj časa še za nasvete in pregled fotografij. Lep pozdrav!

Suzana Gomilar in Robert Zickero

 

__

 

G.Aleš.. Vaša delavnica mi je bila zelo všeč in resnično nisem pričakoval taksnega vpliva name. Vas sloves je velik,ampak samo delovanje somatskih vaj je zelo dobro vpliva na moje vsakdanje življenje. Več udobja v lastnem telesu, večja pozornost do nekaterih trenutkov, katere sem prej živel cisto avtomatsko..Vaje se mi zdijo lahke , gradivo izpopolnjeno in jasno napisano – ampak predlagam rubriko za telembuse smile emoticon..ker mi je sam način vaj doma zeelooo težak in mi manjka vaš glas oziroma učitelj, ki me vodi. Vsak začetek je težak in to vi itak veste. Imam težave s koleni- vezi .. imate mogoče kako vajo za to? V glavnem super ste, hvala Vam.  ps. ko mi nekdo zazvoni na vrata,se se zmeraj vprašam, kdo me faking moti, ampak resnično z zavedanjem , mehkimi gibi, čutno grem počasi k vratom in se pustim presenetiti…Ali sem na pravi poti? :)) lp.

Sandi.

 

__

 

Na delavnici sem spoznala nova videnja in prijeme glede mojih težav z  mišicami, katere nikakor v celoti ne morem sprostiti. Oba z ženo sta  zelo prijetna in sproščena, kar ustvarja pozitivno klimo v skupini.

V bližnji prihodnosti bi želela tudi individualno obravnavo pri vas na  sedežu v Brežicah.

Lep pozdrav

Jelka Štorgelj, MMA Velenje team

 

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook